marți, 14 mai 2013

Evadeaza fara ei!

Apropo de cum sa scoti bani din prietenii, am gasit un exemplu local numai bun de disecat.

Prin intermediul unor prieteni am aflat ca exista un grup denumit "Evadeaza cu noi"  fondat aparent de doi baieti, destepti. Motto-ul pe care-l au pe pagina de Facebook este: "[...] the best thing we have in Evadeazacunoi, is YOU" si am sa-i evidentiez sensul ascuns in cele ce urmeaza.

Creand iluzia ca sunt doi oameni care s-au saturat de cotidian si doresc sa evadeze in natura cu prietenii, in spatele respectivului nume se ascunde in fapt un mic biznis. Accentuez "ascunde", intrucat nu-i nimic foarte clar si pe fata. Site-ul lor si pagina de facebook abunda de sintagme tip "miros de libertate", "schimba lumea", "curaj", "deschidere catre natura", "gasca de evadati", etc care iti induc ideea de rebeliune impotriva valorilor omului modern si te fac sa visezi la explorarea naturii.

Imediat insa ce alegi unul dintre evenimentele organizate, afli de fapt ca evadatul cu cei doi "prieteni" costa. Si nu ma refer la costurile excursiei ci la faptul ca trebuie sa-i platesti si pe "prieteni".

Iau in discutie cazul concret al "evadarii" cu biciletele la Comana, de pe 19 Mai 2013, desi se poate vorbi de oricare alta iesire organizata de ei. Asta-i un fragment de pe site, detaliind costurile dupa ce au ramas fara ghid (care trebuia initial si ala platit desi in Comana ti-ai dori sa te poti rataci dar n-ai sanse):

95 lei - inchirierea si transportul unei biciclete
50 lei - bicicleta proprie, dar transportata de noi
30 lei - bicicleta proprie, pe care o vei transporta singur "la fata locului":)

Intrucat am fost deja la Comana si am inchiriat bicicleta de la Parc Aventura Comana, bicicletele costa acolo 50ron pe zi, dupa cum zice si pe site-ul lor. Au biciclete MTB foarte ok si destule (oricum se face rezervare si daca iti confirma ca le tine pentru tine, te poti baza pe ele).

Deci, de ce as da 95 de lei pe una in loc de 50? Raspunsul vine de la unul dintre baietii care vor sa evadeze pe banii oamenilor: "da, dar noi le si transportam ca nu-s de acolo, sunt din alta parte".
Hmmm.. miroase nasol raspunsul asta. E ca spalatoria aia auto care era mult mai scumpa si motiva pe panoul de la intrare ca e din cauza faptului ca sunt utilaje nemtesti. Nu ma intereseaza organizarea interna cat timp rezultatul e acelasi.
As indrazni sa cred ca cei de la Evadeaza cu noi au un loc de unde inchiriaza cu discount si fac un pic de profit si pe partea asta.

Tot din lista de poate deduce si valoarea "prieteniei": 30 lei. In acesti bani nu intra nimic-nimic si pentru ca oamenii sa nu creada cumva altceva, li se spune direct: "Mâncarea va fi "din traistă", să nu uitați o sticlă de apă, un sandwich, o ciocolată, ce vreți voi să mâncați :)".
Poate aici se regasesc cei 30 de lei: s-au gandit intens si au pus cap la cap lista asta de produse pe care le putem aduce in desaga.

In fine, din punct de vedere legal nu am mare lucru de zis, decat ca mi-as dori ca participantii sa ceara chitanta/factura pentru respectiva suma sa vedem ce fata fac organizatorii. Adica daca tot e biznis, sa fie unul cu acte.
Din punct de vedere moral insa, mi se pare maronie initiativa. Masa critica de rahat este atinsa imediat dupa ce te inscrii si organizatorii au tupeul sa intrebe daca mai ai locuri in masina sa mai cari si alti participanti. Cu alte cuvinte, tu plateste-mi 30 ron si, din prietenie, mai cara si niste oameni pe gratis cu masina ta.

Nu pot decat sa-mi doresc ca oamenii sa reuseasca sa se organizeze singuri fara sa aiba nevoie de prieteni pe bani. Unul sa aiba ideea locatiei, mai multi sa zica ca merg si ei, si toti sa-si plateasca cheltuielile reale la fata locului, nu in avans. Astfel sunt sanse mai mari sa ramana toti cu amintiri frumoase si nimeni sa nu se simta usor furat.

N-aveti idei unde sa mergeti? De cei 30 lei pe care i-ati dat probabil cel putin o data catre "Evadeaza cu noi", sunteti indreptatiti sa le urmariti pagina si sa vedeti unde mai merg ei. Priviti-o ca si cum ati platit un abonament la site-ul lor. Sau colecta propuneri interesante si de la alti meseriasi ai "evadarilor" platite cum ar fi astia (si mai sunt probabil destui).

Apoi formati un grup care sa plece din acelasi loc si sa faca lucruri similare dar care poate face si chestii ad-hoc, iesite din traseul preinregistrat pe GPS al unei paduri in care n-ai cum sa te ratacesti.

Grupul vostru ar putea fi mult mai omogen si cu mai putini potentiali tampiti, daca ati mai intalnit respectivii oameni intr-o iesire anterioara si v-ati placut (poate chiar sa va fi cunoscut intr-o iesire organizata de Evadeaza cu noi :)
In grupuri mai mici cu oameni cunoscuti sunt sanse mai mici sa va calce cineva pe nervi si sanse mai mari sa fie mai relaxant!

Rolul Facebook-ului era sa va faciliteze relatiile intre oameni, nu asa se lauda? De ce utiilzandu-l ati ajuns sa va platiti prieteniile?

3 comentarii:

  1. din ce ai scris aici reiese clar ca nu ai mers in nicio evadare si vorbesti in necunostinta de cauza. ai tras concluzii si ai oferit informatii eronate, iar asta spune multe despre calitatea articolelor tale. bafta cu... frustrarile

    un evadat multumit

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga Sebastien sau draga Andrei,

    Esti perspicace daca "te-ai prins" ca nu am iesit in nici o intalnire de-a voastra dupa ce ai citit fraza "Prin intermediul unor prieteni am aflat ca exista un grup denumit "Evadeaza cu noi" [...]". Intr-adevar n-am facut asta si nu sufar.

    "Necunostinta de cauza" insa, sa am pardon, nu-i asa: am mai multi prieteni care au fost cu voi, in ciuda protestelor mele la momentul respectiv. Ce-i drept au fost doar cate o data intrucat le-a fost suficient cat sa se prinda cum e.
    Concluziile sunt trase pe baza relatarilor lor cat si a informatiilor oferite de voi pe site-ul vostru referitor la iesirea planificata la Comana. Voi ati dat preturile acolo si de acolo a reiesit ca prietenia voastra costa 30lei iar inchirierea unei biciclete 95lei cand la Comana e doar 50. Daca sunt eronate informatiile, atunci trebuie sa va modificati site-ul.

    Si in fapt, care sunt concluziile pe care le trag referitoare la voi? Ca faceti un biznis imbracat in iluzia prieteniei? Ca nu dati factura? Puteti argumenta in vreun fel ca nu e asa?

    Sebastien/Andrei, postarea asta nici macar nu se refera la voi decat ca suport de argumentatie; ca voi sunt probabil destui si sigur nu sunteti cei mai rai dintre toti. Postarea se refera la faptul ca oamenii au ajuns sa fie atat de alienati incat trebuie sa plateasca pe cineva pentru organizarea unei excursii de cateva ore, la faptul ca ar fi probabil mai normal sa-si adune singuri cativa prieteni si sa o faca ei insisi, fara intermediari. Era o continuare logica a postarii de dinainte referitoare la alienarea introdusa de site-ul care se lauda ca faciliteaza relatiile cu prietenii.
    Cu voi n-am nimic personal. Puteti sa continuati alba-neagra voastra si nu ma intereseaza. Cat timp plateste cineva pentru asta, inseamna ca sunteti chiar baieti destepti in sensul modern al sintagmei.

    Va rog insa nu le mai spuneti pompos "evadari" caci asta ar implica ca incercati ruperea de niste conventii, in antiteza flagranta cu faptul ca cereti bani pentru asta.

    Astept si eu comentariile celor care se regasesc in ceea ce am scris. Daca nu sunt, atunci poate m-am inselat, voi retrage postarea si nimeni n-are de ce sa se supere.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cum se spune, atata timp cat exista cerere si oferta, fiecare e liber sa isi aleaga ce vinde/cumpara.

    Din ipostaza unui evadat care a incercat o singura data "serviciile" oferite mai sus, pot sa atrag atentia asupra a doua aspecte care mi-au dat de gandit:

    - problema legalitatii - daca angajezi un ghid, pleci cu un grup etc, trebuie sa ai acoperirea legala a serviciului astfel incat, daca se intampla ceva neplacut in evadarea respectiva, sa fie toata lumea ferita de neplaceri. De aici si problema facturii/bonului, "legalitatii" acestor activitati taxate.

    - cei care participa, trebuie sa se poarte responsabil. La iesirea de care vorbesc, au fost 2 persoane care mereu au pus grupul in pericol, prin inconstienta de care au dat dovada. Vorbim de o iesire pe munte, in care grupul trebuie sa stea legat iar cei ce vor aventura (si saritura din piatra in piatra) sa se gandeasca de 2 ori inainte - se alatura grupului si il pun intr-o posibila situatie periculoasa in caz de accidentare, sau merg solitari cu prietenii lor ocazie cu care sunt liberi sa faca ce doresc?

    Nu in ultimul rand, ceea ce m-a deranjat cel mai mult (si nu e vorba de suma ci de principiu) este faptul ca pentru iesirea la care am participat, a fost inclus in pret micul dejun. Suma am platit-o in avans bineinteles. Intrucat organizatorii nu s-au trezit la timp duminica dimineata si nu se facuse nicio intelegere de fapt cu receptia, fiecare si-a platit micul dejun. Despre rambursarea sumei nici nu s-a deschis discutia....

    Ca incheiere, ma consider un om corect si de aceea pretind de la prietenii mei, fie ei virtuali sau reali acelasi lucru.

    RăspundețiȘtergere

Ceva de zis?